Metoda cubului la disciplina dezvoltarea personală


Exemplu de aplicație a metodei cubului 
Proiect didactic la matematică
Elaborat: Gordilă Nicoleta
Data: 13.12.2018
Clasa: a IX-a “C”
Subiectul/Tema:  Apa și sănătatea
Tipul lecției: Mixtă
Competențe Specifice : 1, 2, 4, 5, 9.
Subcompetențe: 3.1; 3.2; 3.3.

Obiectivele operaționale: Elevul va fi capabil
O1: să identifice calităţile naturale ale apei ;
O2: analizeze importanța apei în menținerea sănătății organismului .
O3: Să determine fiecare ce cantitate de  apă trebuie să consume zilnic luând în considerație, informația prezentată de profesor.
 O4: Să deducă măsurile de protecție reeșind din sursele de poluare a apei.

Metode și procedee:  analiza, conversația euristică, explicația, analogia, chestionarul, observația, metoda cubului, metoda 321.
Forme de organizare: frontal.
Mijloace didactice: tabla, cubul, foi A3, marchere.
Materiale didactice: fișe pentru metoda cubului, suport informațional pentru fiecare grup.

Bibliografie:


Scenariul lecției:
Secvențe
Activitatea profesorului
Activitatea elevului
Momentul oraganizatoric
(2-3min)

Salut elevii. Spun elevului de serviciu să-mi scrie pe o foiță elevii absenți .

Elevii se salută.


Verificarea temei de acasă și actualizarea structurilor anterioare
(5-7min)
Elevii nu au avut tema pentru acasă, de aceea am să trec direct la tema noua

Prezint tema nouă: Apa și sănătatea.

Întâi formez 6 grupe, la fiecare rând câte 2 grupe.

După care, pe rând, rog elevii să alegă câte o culoare ( Albastru,  galben, verde, oranj, roșu, alb )
În dependență de culoarea aleasă, fiecare grup are însărcinarea sa.



Elevii își notează tema în caiețele.




















Prezentarea optima a conținutului nou.
 (20 min)

Elevii vor prezenta informația în următoarea ordine:








 


   
 

  









În final fac o concluzie, apă trebuie să consumăm zilnic, important este faptul ca ea să fie și calitativă.







Grupul cu analizeaă primeste suport informațional, va urma să-l analizeze, după să-l prezinte clasei.














Grupul cu Explică la fel  primeste suport informațional, va urma să-l analizeze, să-l prelucreze și după frontal să-l prezinte clasei.










Grupul cu Descrie la fel  primeste suport informațional, va urma să-l analizeze, să-l prelucreze și după frontal să-l prezinte clasei.












Grupul cu Asociază nu vor primi suport informațional, ține de creativitatea lor, vor vorbi în general despre poluarea apei.









Grupul cu Compară la fel  primeste suport informațional, va urma să-l analizeze, să-l prelucreze și după frontal să-l prezinte clasei.





Grupul cu Aplică la fel  primeste suport informațional, va urma să-l analizeze, să-l prelucreze și să elaboreze metode de protecție în raport cu sursele de poluare, după frontal să-l prezinte clasei.



Bilanțul lecției
Concluzii
(2-3 min)



3 –lucruri care le-au învățat astăzi
2- lucruri ce v-au placut
1 ce nu l-ați înțeles


Elevii activ răspund.
Tema de acasă
(2min)
Tot ce am discutat astăzi la lecție, elevii să i-a în considerație. Să protejeze apa, să consume apa, pentru a menține oragnismul sănătos.

Elevii îsi notează tema în caiețele.

 Comparați

Calitatea apei potabile în Moldova are constant un nivel scăzut. Cel puțin așa arată rezultatele investigațiilor de laborator a celor 850 de probe de apă, efectuate de către specialiștii S.A. „Apă-Canal Chișinău”, în perioada 7-8 octombrie curent, la Laborator mobil, amplasat în Piața Marii Adunări Naționale.

Cea mai gravă situaţie se atestă în localităţile rurale, unde principala sursă de apă sunt fântânile. Potrivit specialiștilor, circa 61% din apeductele legate de sursele subterane de apă şi aproximativ 84% a apei din fântâni nu corespund normelor sanitare după componenţa chimică. Astfel, apa are fie o duritate joasă fie o duritate prea înaltă, cloruri și conductivitate care depășesc Concentrația maxim admisibilă. Apa conţine o cantitate sporită de fluor, sulfaţi, sulfură de hidrogen şi alte elemente chimice.
Calitatea apei potabile din sursele subterane nu corespunde nici după indicii bacteriologici. Cel mai mult sursele subterane de apă sunt afectate de fermele zootehnice, gunoişti, depozitele de îngrăşăminte şi deşeuri, precum şi de lispa sistemelor de epurare.
În acest sens, cei mai dificilă situaţie s-a creat în raioanele Făleşti, Teleneşti, Criuleni, Ungheni.
O situaţie bună se înregistrează în Chișinău, unde, în mare parte, sunt folosite sursele de apă de la suprafaţă.
Studiul a fost făcut pe baza a trei parametri:
#1. În ceea ce privește conductivitatea CMA reprezintă 2500 µS/cm*200C. Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate pentru apele subterane și anume fântânile cu izvor local.  Prin urmare, cele mai mari valori au fost înregistrate în localitățile Pitușca (6990 µS/cm*200C), Mereni (6710 µS/cm*200C), Telenești (6040 µS/cm*200C), Fălești (5640 µS/cm*200C), Boșcana (5530 µS/cm*200C) etc.
#2. În ceea ce privește clorurile CMA reprezintă 250 mg/l. Ca urmare a investigațiilor de laborator, depășiri au fost înregistrate de asemenea pentru apele subterane și anume fântânile cu izvor local. Prin urmare, cele mai mari valori au fost înregistrate în localitățile: Coșernița (978,9 mg/l ), Pitușca (905,6 mg/l), Telenești (555,8 mg/l), Dobruja (414,6 mg/l), Micăuți (394,4 mg/l) etc.
#3. În ceea ce privește duritatea apei CMA reprezintă minim 5 grade germane. Ape cu o duritate sub normă au fost înregistrate  la  probele de apă care au fost filtrate suplimentar ( 0,55 dGH ), la ape îmbuteliate (3, 44 dGH), sonde arteziene  la Anenii Noi (2,5 dGH ), Sculeni ( 1,2 dGH), dar și la fântâni cu izvor local, precum ar fi la Durlești (1,5 dGH), Ursoia (3,5 dGH). Majoritatea apelor din fântâni au duritate înaltă.
Valori maxime a durității ce depășesc  peste 80dGH au fost înregistrate: Pitușca ( 155,7 dGH), Telenești(141,2 dGH), Fălești (148,8 dGH), Boșcana (145,2 dGH), Budești ( 135,3 dGH) etc.
O situaţie mai bună se înregistrează în oraşele mari, unde, în mare parte, sînt folosite sursele de apă de la suprafaţă. În oraşele mari doar circa 8% din apa potabilă nu corespunde normelor sanitare.  În prezent, acces la sisteme îmbunătăţite de aprovizionare cu apă are 59% din populaţia Moldovei. În republică funcţionează 53 de sisteme de aprovizionare cu apă, dintre care 42 se alimentează din surse subterane, iar 11 – din surse de suprafaţă. 
Cum trebuie să fie apa potabilă sigură?
· Este limpede, fără miros, cu temperatura potrivită (7-11°C) pentru a putea fi consumată cu plăcere;
· Nu conține microorganisme, agenți patogeni a unor boli periculoase pentru oameni;
· Nu este nici dură, nici moale , nu conține multe substanțe anorganice, care oferă condiții favorabile pentru apariția microorganismelor, substanțe toxice existente în mediul ambiant;

                              Descrieți
Pielea este uscată şi ridată
Multe femei cheltuie o avere pe creme antirid de ultimă oră, dar nu ţin cont de o regulă de bază pentru prevenirea îmbătrânirii pielii: hidratarea corespunzătoare. Deshidratarea stă la baza pielii sensibile, iritate, inflamate şi a 
mâncărimilor supărătoare. În cazurile severe de deshidratare, pielea se poate descuama, ajungându-se chiar la sângerarea tegumentului. Cea mai bună modalitate de a preveni aceste neplăceri constă într-un aport corect de apă.


Senzaţie permanentă de foame şi kilograme în plus
Din păcate, creierul are o mare problemă în a distinge nevoia de a mânca şi cea de a bea apă. Hipotalamusul, regiunea din creier responsabilă cu reglarea senzaţiei de foame sau sete, primeşte adesea semnale contradictorii, iar noi alegem să mâncăm, în loc să bem apă. Atunci când ronţăim snacksuri în loc să bem un pahar cu apă, este evident că aducem organismului mai multe calorii decât are nevoie, iar acestea se vor concretiza în surplus ponderal.
Dacă vrei să îţi menţii silueta sau să dai jos câteva kilograme, ar fi bine să ţii minte această regulă: atunci când crezi că ţi-e foame, bea un pahar mare cu apă; după 15 minute, dacă nu îţi mai este foame, înseamnă că organismul tău avea nevoie doar de apă, iar senzaţia de foame este falsă.

Sete şi 
gură uscată
Dacă ai des gura uscată, e un semn clar că ai mare nevoie de apă. Singura metodă pentru a împuşca doi iepuri dintr-un foc – gura uscată şi setea – este, îţi vine să crezi sau nu, să bei apă. Logic!

Ai 
dureri de cap
După cum spuneam mai sus, deshidratarea „obligă” organismul să absoarbă lichide din toate ţesuturile, inclusiv din cele de la nivelul creierului. Prin urmare, creierul se „scufundă”, la propriu, îndepărtându-se de craniu. Astfel, receptorii durerii sunt declanşaţi şi apar durerile de cap. Simultan, volumul sanguin scade, iar asta duce la diminuarea cantităţii de oxigen către creier şi la apariţia inflamaţiilor, care intensifică migrenele resimţite.

Eşti obosită şi fără chef de nimic
Deshidratarea poate duce la 
oboseală, senzaţie de epuizare şi lipsă de energie, arată un studiu recent. Atunci când eşti deshidrată, fluxul sanguin este redus, iar inima trebuie să pompeze mai mult pentru a primi oxigen şi substanţe nutritive. Acest proces duce, inevitabil, la oboseală şi senzaţie de moleşeală. Aşadar, în loc să bei o cafea (care, apropo, deshidratează), bea un pahar mare cu apă.

Ai 
dureri de articulaţii
Apa are rol de lubrifiant pentru articulaţii şi facilitează glisarea suprafeţelor articulare acoperite de cartilaj. Dacă organismul nu primeşte suficientă apă, celulele din care este format cartijul sunt treptat distruse, iar articulaţia devine dureroasă. Aşadar, dacă te confrunţi cu dureri articulare, încearcă, înainte de toate, să bei mai mult apă.

Răceşti des
Deshidratarea creşte nivelul de toxine din corp şi astfel este slăbit 
sistemul imunitar, care te apără de diverşi virusuri sau agenţi nocivi din mediu. Reţine, deci, că răcelile şi infecţiile din corp apar mai des pe fondul hidratării insuficiente.

Elimini cantităţi reduse de urină
O persoană sănătoasă urinează de 6-7 ori într-un interval de 24 de ore. Dacă nu bei destulă apă, va fi mai puţin lichid care să înlocuiască pierderile prin transpiraţie. Astfel, rinichii reţin cât mai mult lichid pntru a preveni deshidratarea, iar tu vei observa că ai nevoie să mergi la toaletă mult mai rar şi elimini cantităţi mici de urină. Dacă urinezi de mai puţin de 6 ori pe zi, e cazul să bei mai multă apă.


                                  Explică
Protejeaza tesuturile, maduva spinarii si articulatiile
In plus, apa ajuta la protejarea maduvei spinarii si actioneaza ca lubrifiant si tampon pentru articulatii. Articulatiile in corpul uman sunt predispuse la frictiune continua si traumatisme. Starea adecvata de sanatate a articulatiilor poate fi mentinuta prin consumul unei cantitati suficiente de apa. Un consum scazut de apa poate contribui la aparitia artritei reumatoide.

Ajuta organismul sa elimine toxinele
Cantitatea adecvata de apa permite corpului sa indeparteze toxinele prin transpiratie, urinare. Rinichii si ficatul sunt implicati in procesul eliminarii toxinelor, la fel ca si intestinele.

Accelereaza metabolismul
Apa transporta oxigen, nutrienti, hormoni si alte substante biologice in anumite parti ale corpului si sustine eliminarea toxinelor, a celulelor moarte, deseurilor etc. Proteinele si enzimele implicate in diverse procese fundamentale necesita apa pentru functionarea lor corecta.
Imbunatateste digestia
Procesul digestiei debuteaza cu ajutorul salivei, care este compusa mai ales din apa. Pentru digestia alimentelor organismul foloseste saliva care ajuta la descompunerea alimentelor si a lichidelor si dizolva mineralele si alte elemente nutritive. Apa este necesara pentru digestia fibrelor solubile. Cu ajutorul apei, acestea se dizolva cu usurinta.

Mentine hidratarea pielii
Pielea unei persoane contine multa apa si functioneaza ca o bariera de protectie pentru a preveni pierderea in exces de lichid. Totusi, nu va asteptati ca supra-hidratarea sa estompeze ridurile sau liniile fine ale pielii. Deshidratarea determina uscarea si incretirea pielii, situatie care poate fi ameliorata printr-o hidratare corespunzatoare. Odata ce organismul este hidratat adecvat, rinichii preiau si elimina excesul de lichide. Puteti sa amplificati nivelul de hidratare si umiditate din piele prin utilizarea de creme hidratante, pentru a crea o bariera fizica ce va contribui la pastrarea umiditatii.
Mentine temperatura normala a corpului
O cantitate destul de mare de fluide este responsabila pentru reglarea temperaturii corpului. Transpiratia rece din timpul verii are rolul de la scadea temperatura ridicata a corpului si de a o aduce la limite normale.
Mentine masa musculara
Atunci cand in celule nu este mentinut echilibrul dintre lichide si electroliti, apare oboseala musculara. Atunci cand celulele nu au cantitatile adecvate de lichide nu pot functiona corect. Este important sa beti suficienta apa atat inainte, cat si dupa ce faceti exercitii fizice. Este indicat sa beti jumatate de litru de lichid cu aproximativ doua ore inainte de activitatea fizica intensa. In timpul efortului fizic este recomandat sa beti apa la intervale regulate de timp, pentru a inlocui fluidele pierdute prin transpiratie.
Pastreaza sanatatea rinichilor
Fluidele corpului transporta toxine catre si din celule. Toxina principala din organism este ureea eliberata in sange, care va trece prin rinichi si va fi excretata. Rinichii curata organismul de toxine, atata timp cat exista un aport adecvat de lichide.
Daca beti in mod constant prea putina apa, puteti face calculi renali.
Previne bolile cardiovasculare
Apa are un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare. Aceasta sustine vascozitatea adecvata a sangelui si plasmei, distributia fibrinogenului si ajuta la hidratarea adecvata a sistemului vascular.

Previne oboseala
Apa este folosita de organism pentru eliminarea toxinelor si a produselor reziduale. In cazul in care nu exista suficienta apa in corp, inima va lucra mai greu pentru a pompa sange oxigenat catre celule. Atunci cand organele vitale sunt suprasolicitate si obosesc, aceasta senzatie va fi resimtita in starea generala a organismului.

Scade riscul de a dezvolta cancer
In urma studiilor s-a demonstrat ca o cantitate sanatoasa de apa poate reduce riscul aparitiei cancerului vezicii urinare. Apa dilueaza concentratia de agenti care ar putea contribui la formarea cancerului.


Analizează

Cu exceptia aerului, nu exista nici un element din natura mai important pentru viata si organismul uman ca si apa. Se poate trai pana la sapte zile numai cu apa; fara apa, decesul survine mult mai repede
Sa beti o cantitate suficienta de apa este vital pentru sanatatea dumneavoastra. Fiecare celula din corpul uman are nevoie de apa, acesta fiind motivul pentru care este atat de important sa beti lichide.
Creierul este format in proportie de 90% din apa. Daca nu furnizati suficienta apa corpului dumneavoastra, creierul nu va functiona bine si veti avea dureri de cap sau migrene. Cand aportul de apa nu este egal cu cantitatea eliminata, veti fi deshidratati. Pierderile de lichide sunt mai accentuate in climatele calde, in timpul exercitiilor fizice intense, la altitudini mari, dar si in cazul persoanelor in varsta, care nu mai percep atat de bine senzatia de sete.


Oamenii trebuie să bea apă, zilnic, pentru o bună funcționare a organismului, atrag atenția medicii și nutriționiștii. Cât de mare este cantitatea, reglăm în funcție de ce alimente consumăm și de cât de activi suntem în viața de zi cu zi

Organismul uman elimină, în mod natural, în jur de 2,5 litri de apă pe zi. O cantitate egală trebuie asimilată în tot atâta timp, pentru a echilibra fiziologic organismul și pentru a evita deshidratarea. Cum se face asta? Prin consumul de apă, ca atare, și printr-o alimentație corectă.
 De la robinet, folosiţi pentru băut şi pentru gătit apa rece. Cea caldă îşi poate deteriora calitatea, deoarece căldura favorizează dezvoltarea bacteriilor. La apa consumată, se adaugă și cea asimilată din alimente. Teoretic, acestea ar trebui să conțină în jur de un litru de apă, ceea ce înseamnă că trebuie să bem 1,5 litri de apă pe zi pentru a ajunge la cantitatea optimă. Depinde, însă, de ce alegem să mâncăm.
Spre exemplu, alimentele cele mai bogate în apă (în medie 80% din conținut) sunt legumele proaspete, fructele, albușul de ou, laptele și brânza proaspătă. Alimentele cu conţinut foarte scăzut în apă sunt cerealele (paste, orez) și făina (pâine).
Fructele și legumele cu cel mai mare conținut de apă
  • castraveți - 96%
  • țelină și ridiche - 95%
  • pepene verde, spanac și ardei – 92%
  • grepfrut și căpșune - 90%
Practici sport? Atunci bei mai multă apă!
Contează și stilul de viață adoptat. Unii sunt sedentari sau ușor activi, alții, chiar dacă nu sunt sportivi de performanță, uită să mai iasă din sala de sport.
Ei, bine, cantitatea consumată crește în funcție de intensitatea exercițiului fizic, de durata acestuia, de temperatura și de umiditatea din mediul ambiant. În plus, specialiștii spun că este important și corect să ne hidratăm înainte, în timpul și după efortul fizic.
În fiecare an,  de Ziua Mondială a Apei, la 22 martie, oamenii își reunesc eforturile pentru a semnifica importanța și ponderea pe care o are apa în viața fiecăruia.
În această zi, Centrul de Sănătate Publică Ocnița Vă prezintă cîteva informații și sfaturi utile ce țin de apă.























Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Exemplu de evaluare pentru clasa a V-a “Propoziţii matematice. Mulţimi.”